Z dniem 25 maja 2018r. wchodzi w życie ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) zwanym RODO lub GDPR (General Data Protection Regulation).
Prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką Ochrony Danych Osobowych (RODO): Więcej informacji.
Wykorzystujemy informacje zapisane za pomocą plików cookies w celach reklamowych, statystycznych, uwierzytelniania użytkowników oraz dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. W przeglądarce istnieje możliwość zmiany ustawień zapisu plików "cookies". Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień plików cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia oraz zgodę na ich wykorzystywanie. OK, rozumiem

Porady

Ambasador

Składniki:
1 spód biszkoptowy, 1/2 litra mleka, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, 1.5 szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, 4 żółtka, 2 kieliszki spirytusu, 1 kostka masła, 1 kostka margaryny, 1 łyżka kakao, bakalie 

Wykonanie:
Zagotować mleko, cukier, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną tak jak budyń. Do gorącej masy należy dodać 4 żółtka, rozmiksować je i zostawić do wystygnięcia. Ucierać masło i margarynę, ciągle dodając wystudzoną masę. Na końcu dodać 2 kieliszki spirytusu. Podzielić całość na 2 części. Do jednej dodać drobno pokrojony ananas, a do drugiej kakao i bakalie. Wyłożyć na biszkopt najpierw ciemną masę, a potem jasną. Na ciasto można potrzeć czekoladę. 

 

Babka z białek

Składniki:
1 szklanka białek, 1 szklanka maku, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki, 1/2 kostki margaryny, łyżeczka proszku do pieczenia, jabłko 

Wykonanie:
Roztopić i ostudzić tłuszcz, potem ubić pianę i dodać do niej pozostałe składniki. Jabłko zetrzeć na tarce ale dodać jako ostatnie. Po przełożeniu do formy, trzeba piec przez około 30 minut w temperaturze 180-200 stopni. 

 

Sernik

Składniki:
Ciasto: 30 dag mąki, 30 dag margaryny, 2 żółtka, 3 łyżki śmietany,
1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru pudru,
Masa serowa: 80 dag sera, 15 dag masła, 4 jajka, 25 dag cukru, olejek cytrynowy, skórka z cytryny 

Wykonanie:
Z przedstawionych składników należy wyrobić ciasto. Następnie mielimy ser. Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami dodając ubitą pianę z białek i ser, dalej ucierając. Na koniec należy dodać olejek i skórkę z cytryny.
4/5 ciasta rozkładamy na brytfance. Na ciasto wykładamy masę serową. Na nią należy położyć zrobione z reszty ciasta paseczki i udekorować w romby. Ciasto pieczemy około 45 minut. Ostudzone można posypać cukrem pudrem.